Győr

Győr és a Régió

Minden, a történelem során sikeres karriert befutott város fontos jellemzője, hogy folyó mellé épült. Ez lehetővé tette számukra a védhetőséget, a kereskedelmet, ezáltal a gazdagodást és a fejlődést, a más kultúrákkal való gyakori találkozást.

Győr is egy ilyen sikertörténet Európa szívében, ahol már három és fél évezrede megállás nélkül zajlik az élet. Fekvése pedig továbbra is különlegesen előnyös, nemcsak a három folyó találkozása, hanem három európai főváros közelsége miatt is.

A vizek ma is fontos részét képezik a városnak. Manapság azt mondhatjuk, hogy legfontosabb értékük a szépségük: bizonyára egyedülálló Európában is a történelmi belvárost körülölelő folyóparti panorámasétány. A Mosoni Duna-Rába-Rábca találkozásánál futó sétaúton órákig andaloghatunk a fantasztikus kilátást élvezve.

Győr évezredek óta állja a sarat, ami építészetében is megmutatkozik. A Káptalandomb girbegurba, szűk lépcsős sikátorai a középkort, a történelmi paloták átriumos belső udvarai a városban dolgozó olasz reneszánsz mesterek szellemét idézik.

A város mai arcát azonban legjellegzetesebben a barokk kor formálta, különösen figyelemre méltók a színes paloták sarokerkélyei és a nemrégiben felújított cégérek a homlokzatokon. Tágas, napfényes, impozáns épületektől szegélyezett terein egész évben zajlanak a város legkülönbözőbb tematikájú eseményei: fesztiválok, vásárok, gasztronómiai rendezvények, koncertek.

Győr a kultúra és a sport világszínpadán is ismert, hiszen a Győri Filharmonikus Zenekar, a Győri Balett és az Audi Eto női kézilabda csapata messze földön híressé tette. Ezen kívül Győrről a legtöbb magyarnak eszébe jut – a teljesség igénye nélkül – a Szent László herma és a Könnyező Madonna, a szódásüveg és a fröccs, a Győrkőcfesztivál, meg persze a Vaskakas, a Vaskakas Bábszínházzal. Természetesen a kulturális élet egyik zászlóshajója a Győri Nemzeti Színház sem maradhat ki a sorból.

 

Olvasson többet Győr látnivalóiról és nevezetességeiről ide kattinva!

Nagy látogatottságot élvez a felújított, kibővített a Xantus János Állatkert, mely egész évben színes programokkal várja vendégeit és a Rába Quelle Gyógy- Termál és Élményfürdő, melynek szolgáltatásai a külföldről érkezők között is nagyon népszerűek. Nem sok város mondhatja el magáról, hogy a fürdőjét és a strandját csak egy folyó választja el az óvárostól, s onnan a nyári hűsölés közben is élvezhető a történelmi belvárosra nyíló panoráma.

Fedezze fel Győrt GyőrCarddal!

A GyőrCard minden típusa tartalmaz ingyenesen választható és további, kedvezményesen igénybe vehető turisztikai szolgáltatásokat számos Elfogadóhelyen.

Érvényességi idejüket tekintve 24 és 48 órás kártyák közül választhat. Létezik GyőrCard felnőtteknek és GyőrCard gyermekeknek az alább olvasható kedvezménycsomagokkal.

A kártyák érvényessége az aktiválás pillanatában kezdődik. Az aktiválást végezheti Ön, mint kártyabirtokos a saját webfelületén, vagy az első Elfogadóhely, melyet Ön a GyőrCarddal meglátogat.

24 órás kártyával 3 szolgáltatás választható ingyenesen az alábbiak közül:

48 órás kártyával 5 szolgáltatás választható ingyenesen az alábbiak közül:

Ön eldöntheti, hogy ezeknél a szolgáltatóknál kíván-e élni az ingyenes lehetőséggel, vagy megfizeti a kedvezményes GyőrCard-árat. A 3/5 ingyenes belépés után a többi felsorolt Elfogadóhelyre kedvezményes jegyet válthat.

Ezen felül mind a 24, mind a 48 órás kártyával ingyenesen veheti igénybe a csomagmegőrzést és a Városfelfedező Játékot a Látogatóközpontban, mely utóbbi sikeres befejezését egy kis ajándékkal jutalmazzuk.

További, GyőrCard-kedvezményt nyújtó helyek:

 A vásárláshoz kattintson ide!

 Aki vásárolni szeretne, annak a belvárosi üzleteket és a Belvárosból egy rövid sétával elérhető Árkád Bevásárlóközpontot ajánljuk. Akit inkább a piac érdekel, a Tarcsay úti piac keddtől vasárnapig kora reggeltől kora délutánig nyitva tart, ahogyan a Virágpiac téren is naponta megtalálhatók az árusok. Azonban a győriek között, élelmiszer tekintetében, a belvárostól távolabb eső Vásárcsarnokbeli piac talán a leglátogatottabb.

A Belvárosban, a Dunakapu téren tavasztól késő őszig minden hónapban megrendezésre kerül a Kisalföldi termelői piac, a Tarcsay úti piactéren pedig az antikvitás-vásár. Ezek időpontjairól és a további programlehetőségekről itt tájékozódhat.

Győrben jókat lehet enni is, a különböző stílusú, árfekvésű, magyar és világkonyhát kínáló minőségi éttermekből, vendéglőkből, bárokból nincs hiány. Ide kattintva biztosan megtalálja az ízlésének megfelelőt.

A régió

Aki egy napnál tovább marad Győrben, annak egy pannonhalmi látogatás szinte kötelező jellegű. A várostól mintegy húsz km-re fekvő Pannonhalmi Bencés Apátság az egyik legfontosabb vallási és építészeti emléke az országnak. Mai kiterjedése, monumentalitása – az apátsági múzeumban őrzött kincsek, az apátsági pincészet, a botanikus kert – is tükrözi, mekkora szerepet játszott környék életében a korábbi évszázadokban. Pannonhalma manapság azonban már nemcsak vallási központ: a helyi gasztronómiai és kulturális élet pezsgésében az Apátság fontos szerepet játszik. A vidék programkínálatának szerves részei már az apátsági koncertek, a Levendula-napok, a pincejárások, a jazzvacsorák.

Győr a Szigetköz keleti kapuja, ahol a Duna két fő ága, mely a Szigetközt közrefogja, újra találkozik. Ez a Duna holtágaitól és más kisebb folyóktól és patakoktól szabdalt sík vidék tulajdonképp ártér, melyen mocsaras területek, láperdők, rétek, ligeterdők váltakoznak. A táj arca a 19. század. végi folyamszabályozásig nagyon gyakran újrarajzolódott az árvizek nyomán.

Ez a terület gazdag és sokszínű élővilágának, szépségének köszönhetően a természetkedvelő, aktív turisták számára igazi paradicsom. Számtalan lehetőség nyílik bicikli-, kajak- és kenutúrákra, túrázásra, horgászásra, kempingezésre.

Ugyanilyen kaland körbekerékpározni a kissé nyugatabbra fekvő Fertő tavat, melyen Ausztriával osztozunk. Ha erre támad kedvünk kirándulni, mindenképp érdemes a felújított Esterházy-kastélyra is rászánnunk az időt, hiszen a világörökség részét képező komplexum Versailles és Schönbrunn „kishúga”. A Joseph Haydn lépteit visszhangzó palota ma, ahogy a barokk korban is, jelentős szerepet játszik a régió kulturális életében nemcsak sokrétű múzeumi tevékenységének, hanem rendezvénysorozatainak köszönhetően is.